Ətin qida dəyəri və insan sağlamlığına təsiri

Ətin qida dəyəri və insan sağlamlığına təsiri

Ətin qida dəyəri və insan sağlamlığına təsiri

Burada Siz mal, maral əti, dana əti və konservləşdirilmiş ətlərdə nə qədər protein, yağ və karbohidratlar olduğuna dair mə'lumat verən cədvələ baxa bilərsiniz.

Ət yüksək keyfiyyətli protein, dəmir, fosfor, kükürd, maqnezium kimi minerallar və PP, B2 və B1. vitaminlərinin əsas mənbəyidir. Yağsız ətlər protein pəhrizin əsasını təşkil edir. Halbuki ətin tərkibində qan plazmasında xolesterin səviyyəsini qaldıran və tac damarlar xəstəliyinə aparıb çıxardan doymuş yağ turşuları var.

Ətlərin kalori dəyəri

Məhsul

Miqdar

Enerji (kilokalori)

Zülal (qr)

Yağ (qr)

Şəkər (qr)

Buxara verilmiş mal əti küftələri

100 qr

194

14,0

11,6

8,2

Öz şirəsində bişirilmiş mal əti

100 qr

214

15,4

16,9

0,0

Mal ətindən qulyaş

100 qr

148

14,0

9,2

2,6

Mal ətindən qamburqer

100 qr

220

14,6

11,8

13,6

Mal ürəyi

100 qr

96

16,0

3,5

0,0

Mal böyrəyi

100 qr

86

15,2

2,8

0,0

Jeledə olan mal ayağı

100 qr

60

6,0

4,0

0,0

Mal ciyəri

100 qr

125

20,0

3,1

4,0

Mal əti paşteti

100 qr

275

16,1

23,3

0,4

Mal ətindən şnitsel Beef schnitzel

100 qr

338

17,6

25,1

10,2

Mal bifşteksi

100 qr

214

28,8

11,0

0,0

Pörtlənmiş mal əti

100 qr

212

16,8

14,3

3,9

Jeledə olan mal dili

100 qr

212

22,4

13,6

2,4

Mal dili

100 qr

146

12,2

10,9

0,0

Mal, döş əti Beef, brisket

100 qr

217

19,3

15,7

0,0

Mal ətindən rulet

100 qr

157

16,7

10,1

0,0

Befstroqanof

100 qr

220

19,5

14,3

3,7

Beyin

100 qr

124

11,7

8,6

0,0

Bişirilmiş mal əti

100 qr

254

25,8

16,8

0,0

Bişirilmiş quzu əti

100 qr

243

22,0

17,2

0,0

Bişirilmiş dovşan əti

100 qr

204

24,6

11,7

0,0

Bişirilmiş dana əti

100 qr

131

30,7

0,9

0,0

Katlet

100 qr

105

20,5

2,4

0,0

Maral əti

100 qr

155

19,5

8,5

0,0

Yağda qızardılmış dovşan əti

100 qr

233

25,0

14,8

0,0

At əti

100 qr

121

20,9

4,1

0,0

Quzu ürəyi

100 qr

82

13,5

2,5

0,0

Quzu böyrəyi

100 qr

77

13,6

2,5

0,0

Quzu ciyəri

100 qr

101

18,7

2,9

0,0

Pörtlənmiş quzu əti

100 qr

213

14,2

15,6

3,9

Konservləşdirilmiş pörtlənmiş quzu əti

100 qr

191

17,4

13,4

0,2

Ciyər paşteti

100 qr

301

11,6

28,1

3,4

Qarışıq ət qamburqeri

100 qr

284

13,0

21,1

11,8

Qarışıq ət küftəsi

100 qr

272

13,5

17,5

15,9

Qoyun ayağı

100 qr

232

18,0

18,0

0,0

Qoyun kürəyi

100 qr

284

15,6

25,0

0,0

Dovşan əti

100 qr

156

21,0

8,0

0,0

Mal qabırğaları

100 qr

117

20,9

3,6

0,0

Rostbif

100 qr

152

21,5

7,3

0,0

Mal filesi

100 qr

113

20,1

3,5

0,0

Pörtlənmiş mal əti

100 qr

220

16,8

17,0

0,2

Konservləşdirilmiş mal əti ağ sousda

100 qr

220

18,0

14,8

3,6

Konservləşdirilmiş mal əti

100 qr

347

16,9

31,0

0,2

Konservləşdirilmiş turist quzu əti

100 qr

210

18,0

15,2

0,2

Əmcək

100 qr

173

12,3

13,7

0,0

Çörək qırıntılarında dana katleti

100 qr

365

27,1

21,3

17,4

Dana ayağı

100 qr

108

19,9

3,1

0,0

Dana ciyəri

100 qr

124

19,2

3,3

4,1

Dana küftəsi

100 qr

250

16,2

14,6

14,3

Dana kürəyi

100 qr

106

19,9

2,8

0,0

Maral əti

100 qr

125

21,0

4,5

0,0

Vəhşi ördək

100 qr

121

22,7

3,1

0,5

Ətin qida dəyəri və insan sağlamlığına təsiri

Bütün ətlərlə müqayisədə, donuz ətində daha çox B1 vitamini var. Bu vitamin karbohidratların yaxşı həzm olunması və əsəbi sistemin düzgün fəaliyəti üçün çox zəruridir. Lakin çox yağlı olduğuna və qırmızı ətlər qrupunu aid olduğuna görə donuz ətindən hərdən bir yemək lazımdır.

Mal əti orqanizmdə hüceyrələrin düzgün inkişafı üçün vacib olanB12 vitaminlə zəngindir. Mal ətində çoxlu dəmir və sink kimi mikroelementlər var. Donuz əti kimi, mal ətidə hərdən bir yeyilməlidir.

Maral ətninin satışı mütləq veterinar nəzarətindən sonra həyata keçirilir. O, az yağlığı və güclü ətiri ilə səciyyələnir.

Dovşan ətin keyfiyyəti çox yüksəkdir, o, proteinlərlə zəngindir (20% yaxın) və yağlığı azdır (3-5%). Bundan əlavə, dovşan əti mineral (duzlar, kalsium və fosfor), B qrupuna aid vitaminlər, mis, sink və kobalt kimi mikroelementlər ilə zəngindir. Əlavə olaraq, dovşan ətinin başqa vacib xüsusiyyəti ondan ibarətdir ki, o, insan orqanizmində təxminən bütövlüklə ( 90% ) həzm olunur. Bu ətin tərkibində az xolesterin olduğu üçün o, damar sistemin xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün çox faydalıdır.

Saxlama qaydaları

Çiy ət yuyulmalı, yaxşı qurudulmalı və sonra isə xüsusi konteynerlərdə saxlanmalıdır. Əti porsion tikələrə doğruyub sellofan paketlərinə qoyaraq dondurucu kamerada 2-3 ay ərzində saxlamaq olar.