FAZAN-Qırqovul yetişdirilməsi

FAZAN-Qırqovul yetişdirilməsi

FAZAN-Qırqovul yetişdirilməsi

Müstəqil olaraq yumurtadan cücə çıxarmaq üçün sizə inkubator lazım olacaq. Dişi qırqovul cəmi 10 yumurta verir. Adətən iki gündə bir yumurta. Ən yaxşısı yumurtanı yuvadan götürməkdir. Çünki qırqovullar yumurtalaını dimdikləyirlər. Bundan başqa dişi qırqovullar öz yumurtalarını çox qorumayır və harada gəldi yumurtlaya bilərlər. Bunun da müsbət cəhəti odur ki, quşlar artıq yumurtlayır. Həm də dişi və erkək quşların sayının mütənasibliyini idarə etmək lazımdır. Bir erkək quşa 3-dən çox dişi quş düşməməlidir. Əgər dişi və erkək quşların sayı bərabərdirsə onlar ailələr yaradırlar.

Yığılmış yumurtalar inkubatorlara yerləşdirilir. Cücələr 1 ay tamamında çıxmağa başlayacaqlar. Bu vaxt yaxşıca işləmək lazımdır. Çünki başqa quşlar kimi də qırqovulun balaları zərif, tez xəstələnən olurlar. Buna görə də diqqətli nəzarət lazımdır. Onlar saxlanılan yerdə temperatur t˚ +38, havanın rütubəti isə 60% olmalıdır. Bir qədər sonra temperaturu azca aşağı salıb, rütubəti isə 80%-ə çatdırmaq lazımdır. Cücələr üçün çox böyük olmayan gəzməyə yer lazımdır, o qədər ki, cücələr birbirlərini əzməsinlər. Nəzarət etmək lazımdır ki, su ilə dolu qablarında boğulmasınlar.

Körpələri un qurdlarıyla, qaynanmış yumurtayla və xırda yaşıl kütləylə yedirirlər. Gənc qırqovulları iri quşların yanına 2 aydan sonra yerlədirmək olar. Bu vaxta onları böyük qırqovullara yedirdilən yemlə yemləmək olar (toyuqlar kimi).

Qırqovul ətini restoranlarda və ovçu klublarında realizə etmək olar. Lakin restoranlar xaricdə istehsal olunmuş donmuş qırqovul ətinə üstünlük verirlər. Çünki onların qiyməti ucuz olur. Lakin ovçular özləri ovlamağı xoşlayırlar. Onlar belə diri quşları topdan alırlar. Buna görə də siz qırqovul ferması ilə yanaşı ovçu klubu da yarada bilərsiz. Bu sizin biznesə təkan verər.