Qoyunçuluq
Satış bazarını fikirləşin
Satış bazarını fikirləşin Əgər siz bildirçinləri kiçik həcmdə saxlamaq istəyirsinizsə bu məsələ sizə aid deyil. Quşların sayı yalnız sizə, ailənizə və tanışlara bəs edəcək. Əgər siz quşları maddi gəlir əldə etməkçün artırırsınızsa onda bu məsələni qabaqcadan həll etməlisiniz. İstehsalatdan əldə edəcəyiniz maddi gəlir yalnız bu məsələ həllini tapdıqdan sonra olacaq. Bunda görə ilk növbədə məhsulu satışa çıxarmaq üçün yaşadığınız şəhərin satış məntəqələri ilə maraqlanıb satış üçün yer tapmalısınız. Bu satış nöqtələrinin sizin məhsula olan gündəlik tələbatını öyrənin. Sizin fermanın gələcəyi b
Qoyunçuluq, Quşçuluq
Qoyunçuluq , yun və ət istehsalının texnologiyası Qoyunçuluğun kənd təsərrüfatı əhəmiyyəti. Azərbaycan Respublikasında heyvandarlıq sahəsi içərisində qoyunçuluq ənənəvi bir sahə olub, burada kənd və rayon əhalisinin 85-90%-ə qədəri bu gəlirli və tez yetişən sahə ilə məşğul olur. Qoyunçuluğun dəyərli bir sahə olması onunla izah oluna bilər ki, bu sahədən əhalinin qidalanması üçün yüksək kaloriyə malik qoyun əti, piyi və süd məhsulu əldə edilir. Qoyunlar gön-dəri, xəz, kürk və s. Məhsullarda əldə edilir. Beləliklə, istehsal olunan məhsulun növ müxtəlifliyinə görə kənd təsərrüfatı heyvanları
Qoyunçuluğun yeni tələblər
Qoyunçuluğun yeni tələblər səviyyəsində inkişaf etdirilməsi Mütəxəssis məsləhəti Abşeron heyvandarlıq təcrübə stansiyasının Baş zootexniki Sadıqov Talıb Hüseyn oğlu Dövlətimizin aqrar sahədə kənd təsərrüfatını daha da inkişaf etdirmək, işin səmərliliyini və məhsulun keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün qarşıda mühüm vəzifələr qoymuşdur. Bu baxımdan heyvandarlar qarşısında da daha mühüm vəzifələr durur. Onlar heyvandarlığın başqa sahələri kimi qoyunçuluğda da istehsal olunan yun, qoyun ə
QOYUNLARIN YOLUXUCU MASTİTİ
QOYUNLARIN YOLUXUCU MASTİTİ Qoyunların yoluxucu mastiti iti gedişli yoluxucu xəstəlikdir, süd verən qoyunların yelininin qanqrenası və ümumi vəziyyətinin ağırlaşması ilə xarakterizə olunur. Törədicisi. Bir neçə mikrob-stafilokokklar, pastrellalar tərəfindən törədilir. Epizootoloji məlumat. Südlük qoyunlar və südəmər quzular xəstələnirlər. İlk doğan analar daha həssasdırlar. Törədicinin mənbəyi olan ana qoyunlar patogen bakteriyaları südlə, quzular isə ağız və burun axıntısı ilə ifraz edirlər. Qoyunlar əmcək kanalı, bəzən yelinin zədələnmiş dərisi vasitəsilə, quzular isə mastitlə xəstə analarını əmərkən yoluxurlar. Xəstəlik m&
QOYUN VƏ KEÇİLƏRİN KONTAGİOZ EKTİMASI
QOYUN VƏ KEÇİLƏRİN KONTAGİOZ EKTİMASI Qoyun və keçilərin kontagioz ektimasi iti gedişli virus xəstəliyidir. Ağız boşluğunun selikli qişasında, dodaqların, ətrafların, yelinin, cinsiyyət orqanlarının dərisində və digər yerlərdə düyünlərin, vezikulaların, pustulaların və qaysaqlanmış yaraların əmələ gəlməsi ilə səciyyələnir. Törədicisi. DNT-li virusdur. Parapoksivirus cinsinə, poksiviride ailəsinə mənsubdur. 250-280 nm-ə bərabərdir. Paşen və Morozov üsulu ilə boyamadan istifadə edilir. Virusu yetişdirmək üçün 10-12 günlük toyuq embrionundan istifadə edilir. Epizootologiyası. Təbii şəraitdə bütün y
Abşeron qoyunu
Abşeron qoyunu Abşeron qoyunu – zooloji klassifikasiyasına görə uzun yağlı quyruq qurupa, təsərrüfat klassifikasiyasına görə yağlı quyruq, ətlik-yunluq-südlük, Qafqaz qrupuna mənsub, yarımqaba yunlu məhsuldar qoyun cinslərindən biri. Bu qoyunlar iri gövdəli, tez yetişən, yüksək keyfiyyətli ət, süd, yun verməsi, ekstremal iqlim şəraitinə dözümlü tez törəyib artan, il boyu təbiiotlaqlardan maksimum səmərəli istifadə edən, bu şəraitdəyüksək məhsul vermək imkanına malikdir. Otlaqda və bordaqda intensiv kökəlir. Abşeron heyvandarlıq təcrübə stansiyasınin aparıcı elmi işçisi, kənd-təsərüfatı e
Bozax qoyunu
Qərbi Azərbaycanda, qismən şərqi Gürcüstan və Ermənistanın bir sıra rayonlarında yayılan bozax qoyunu qədim, həm də yerli Azərbaycan qoyun cinslərindən biri sayılır. Vaxtilə Gəncə və Qazax qəzalarında daha çox inkişaf tapan bozax qoyun cinsi ətlik, südlük, yunluq və satış üçün bəslənmişdir. Bozax qoyununun yunu əsasən boz, nadir hallarda ağ, qəhvəyi rəngdə olur. Çox güman ki, onun rənginin bozluğu nəzərə alınaraq ona bozax qoyunu adı verilmişdir. Bu cins qoyunların diri çəkisi əsasən 50-65 kq-a qədər olur.
Merinos qoyunu Azərbaycanda
Merinos qoyunu Azərbaycanda XIX əsrin 40-cı illərində Azərbaycana gətirilən və yüksək keyfiyyətə malik olan merinos qoyunu burada sonrakı əsrdə özünün daha geniş inkişafına başlamışdır. 1840-cı ildə Tavrida quberniyasından Azərbaycana köçürülən ruslar özlərilə bərabər merinos qoyunu gətirmiş və Azərbaycanın müəyyən ərazisində saxlamışlar. Rusiyanın Tavrida, Xerson və Yekaterinoslav quberniyalarından Azərbaycana gələn rus duxoborları da merinos qoyununu bu ərazidə inkişaf etdirmişdir. Birinci dünya müharibəsi ərəfəsində Azərbaycanın Kiçik Qafqaz hissəsində, xüsusilə Gədəbəy və Şəmkirdə 90 min baş merinos qoyunun
Qarabağ qoyunu
Qarabağ qoyunu Azərbaycanda şöhrət tapan, qədim və ən geniş yayılan qoyun cinslərindən biri Qarabağ qoyunudur. Qarabağ qoyun cinsi Dağlıq Qarabağ, Kəlbəcər, Gürcüstan, Ağdam, Cəbrayıl, Mil düzü və Muğan düzündə daha geniş inkişaf tapmışdır. Belə bir fikir var ki, Qarabağ qoyunu yerli qoyun cinsilə Ön Asiya quyruqlu qoyun cinsinin cütləşməsindən əmələ gəlmişdir. Bu cins yaraşıqlı görkəmi, yağlı quyruqluluğu, şirin əti və nisbətən zərif yunu ilə səciyyələnir. Bu cins doğuma da çox həssasdır. Əgər faraş və düzgün döl edilərsə, Qarabağ qoyunu ildə iki dəfə bala verə bilər. Qarabağ qoyunu dözümlülüy
Ev keçisi
Ev keçisi Ev keçisi – Cütdırnaqlılar dəstəsindan məməli yarımnövü. Ev keçisi ilk əhliləşdirilmiş heyvanlardan hesab olunur. Təqribən 9000 il bundan əvvəl Yaxın Şərqdə əhliləşdirilib. Bu keçinin əcdadı Egey dənizidəki yunan adalarından Türkiyə, İraq, İran və Pakistanda rast gəlinən vəhşi bezoar keçisi (lat. Capra aegagrus) olub. Əksər erkək və dişiləri saqqallı olur. Bədənləri yunla örtülüdür. Qoyun sürülərində keçilər sayca azlıq təşkil edir. Bir sürüdə ən çoxu təxminən 10-15 baş keçi olur. Lakin Kiçik Qafqazın bəzi dağ və dağətəyi kəndlə
Yun
Ümumi məlumat Lifli materiallar içərisində birincilik təşkil edən yun əsrlər boyu toxuculuq peşəsi üçün ən yüksək xammal hesab edilmişdir. Bunun üçün insanlar ən çox qoyunyunundan istifadə etmişlər.Qoyun bir qayda olaraq iki dəfə, nadir hallarda il pis gəldikdə, bir dəfə qırxılır. Qırxın dövrü iqlim şəraitilə əlaqədardır. Qırxına aran yerlərdə tez, dağ yerlərində nisbətən gec başlanır. Qırxın yaz və payızda aparılır. Qırxını çobanlar özləri aparır. Bəzən də köməkçilər çobanın və ya sürü sahibinin qohum-əqrəbasından olur. Qırxın qırxlıq aləti vasitəsilə aparılır. Hər bir qırxın&